
Kendi şirketinizi kurmaya karar verdiniz fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam size göre. Yapacağınız işi geneliyle ele alarak; dününü, bugününü ve yarınını hesaba katmalısınız. Bu sektörde uzun zamandır bulunan başarılı ve başarısız olmuş isimleri de öğrenmiş olursunuz. Böylece kendi şirketinizi kurmadan önce iyi bir araştırmayla geniş bir bilgi sahibi olmuş olursunuz.
Yeterli ve gerekli olan bilgi elde ettiğinizi düşündükten sonra şirketinizin türüne karar vermeniz gerekiyor. Şirketin türüne göre ihtiyacınız olan sermaye miktarı da değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketi, limited şirketi ve anonim şirket olmak üzere 3 farklı şirket türü vardır.
Şahıs Şirketi Nedir ? Nasıl Kurulur ?
Şahıs firması hem kuruluşu hem kapanışı en kolay şirket türü olduğundan dolayı en çok tercih edilen şirket türüdür. Genellikle ünvanda kurucu kişinin adı ve soyadı yazar. Bir muhasebeci yardımı ile kendinize ait şahıs şirketi kurabilirsiniz.
Şahıs Firması Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
Noterden alınacak imza beyannamesi
Kira kontratı
İkametgah belgesi
Şirket sahibinin iki adet fotoğrafı
Limited Şirket Nasıl Kurulur ?
Yeni düzenlemeye göre yeni bir şirket açacak kişilerin tek bir ortağı olabiliyor. En fazla ise 50 ortak olunabilir. Limited şirket kurmak için en az 10 bin tl sermaye gerekmektedir. Bir muhasebeci yardımıyla limited şirket için gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz.
Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Kuruluş bildirim formu
Dilekçe
Noter tasdikli sözleşme
Oda kayıt beyannamesi
İkametgah belgesi
Kira kontratı
Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
Limited Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Limited şirkette her bir otağın koymuş olduğu sermaye payının 25 tl ve katları olması gerekiyor.
Esas sözleşmenin sermaye maddesi düzenlenirken sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de belirtilmelidir.
Anonim Şirket Nasıl Kurulur ?
Anonim şirket sabit vergi oranı olması nedeniyle özellikle geliri yüksek olan şirketler için daha uygun şirket türüdür. Bu şirket türünde sermayenin tamamı oranında borçlulara sorumlu olunması da bir diğer tercih sebebi. Yatırım almayı düşünen girişimcilerinde tercihi yine anonim şirket oluyor.
Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler
Dilekçe
Ana sözleşme onayı
Tüm ortaklar için imza beyannamesi
Tüm ortakların nüfuz cüzdanı örneği
Oda kayıt beyannamesi
Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir. Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi ibraz edilmelidir.
Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gereklidir.
Anonim Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ana sözleşmede tüm ortaklar, yönetim kurulu üyeleri ve müdürlerin ad soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları, T.C. kimlik numaraları (yabancı vatandaşların yabancılara mahsus kimlik numarası) belirtilmelidir.
ANA SÖZLEŞME ONAYI
TÜM ORTAKLAR İÇİN İMZA BEYANI ÇIKACAK
SERMAYE EN AZ 50 BİN TL OLMALI VE ¼ ORANINDA SERMAYE BANKAYA BLOKE EDİLMEDİLİR