Vergi Levhası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Vergi levhası, vergi mükelleflerinin bulundurmasının zorunlu olduğu bir belge… Vergi levhası, sahip olduğu işlevle de önemli bir yer tutuyor. Vergi levhası bu kadar önemli olduğu için biz de bu yazımızda vergi levhası nedir, nasıl alınır ve vergi levhası sorgulama gibi soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik.

Vergi tarhına temel olan kazanç miktarları ile bunlara isabet eden vergi tutarlarını gösteren şekil ve içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen belgeye vergi levhası adı veriliyor.

6111 sayılı Kanunun 82’nci maddesi ile, VUK’un 5’inci maddesinde bulunan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar.” olarak değiştirildiği için, bu değişiklik ile de vergi levhasının asılma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.

Vergi Usul Kanunu’nun 5’inci maddesine bakıldığında; gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri, her sene mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazançları ile bunlara tekabül eden vergi tutarlarını gösteren levhayı almaları gerekiyor.

Vergi Levhası Sorgulama
Vergi levhası sorgulaması da sıkça sorulan sorular arasında bulunuyor. Vergi levhası sorgulama, https://intvrg.gib.gov.tr/ adresi üzerinden yapılabiliyor.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?
Gelir/kurumlar vergisi mükelleflerince gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinin ardından vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından belirtilen beyannamelerde bulunan bilgilere göre oluşturuluyor. Böylelikle de mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılıyor.

Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarılıyor. Bunun ardından da, mükellefler, internet vergi dairesinden kendileri giderek ya da 3568 sayılı kanunda yer alan maddeye göre yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavirler sayesinde, gelir vergisi mükellefleri için 1 Nisan’dan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıs’tan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdırmaları gerekiyor.

Vergi levhası alabilmek için; https://intvrg.gib.gov.tr adresine girerek kullanıcı girişi bölümünde bulunan size ait bilgilerin olduğu sayfaya girmeniz gerekiyor. Bu kısımda yer alan “sorgulamalar” sekmesini tıklayarak, açılan pencerede görünen seçeneklerden “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneğini tıklamalısınız. Bunun ardından açılan pencereden vergi levhası oluşturup, çıktısını alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir